1η Ανακοίνωση

Μαθητικός Διαγωνισμός για το σποτ του Μαθητικού Φεστιβάλ

Η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή Ηρακλείου - Λασιθίου προκηρύσσει φέτος μαθητικό διαγωνισμό για τη δημιουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σποτ για το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

Το σχολικό έτος 2016-2017, το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε 16 πόλεις της Ελλάδας, γνωρίζοντας θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο. Σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Σύρο, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά 6706 μαθητές και 795 εκπαιδευτικοί, σε περισσότερα από 540 σχολεία, εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν σχεδόν 550 ψηφιακά έργα, πληροφορίες για τα οποία βρίσκονται αναρτημένες στα τοπικά ιστολόγια του Φεστιβάλ.

Για το σχολικό έτος 2017-18 το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 18, την Πέμπτη 19, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 παράλληλα σε Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Σύρος, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χανιά και σε όσες ακόμα πόλεις δηλώσουν συμμετοχή μέσω των Σχολικών τους Συμβούλων Πληροφορικής, ενώ την Παρασκευή 20 Απριλίου θα υπάρξει διασύνδεση όλων των πόλεων μεταξύ τους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ένας από τους βασικότερους στόχους του Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι η ενεργή συμμετοχή των μαθητών, με σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας αλλά και τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Για το διαγωνισμό, οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα τηλεοπτικό ή ένα ραδιοφωνικό σποτ χρησιμοποιώντας υλικό, λογισμικό και άλλα ψηφιακά ή αναλογικά εργαλεία της επιλογής τους. Η επιλογή της ιδέας του σποτ είναι ελεύθερη για τους μαθητές, όμως θα πρέπει να νοηματοδοτεί το μήνυμα και τις αξίες που διαχέει ως δράση το Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών: Θα ανακοινωθεί στην 2η Ανακοίνωση  Όσο πιο νωρίς φτιαχτούν τα σποτ, τόσο περισσότερο θα χρησιμοποιηθούν για τη διαφήμιση του φεστιβάλ σε MME και διαδίκτυο. Όμως σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Μαρτίου 2018 να στείλουν τα τελικά τους σποτ.


Μελετήστε προσεκτικά τους Όρους Συμμετοχής στον διαγωνισμό, όπως αναγράφονται παρακάτω:

Όροι Συμμετοχής:

 • Όλα τα έργα των μαθητών θα τεθούν στην κρίση της Κριτικής Επιτροπής και θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του φεστιβάλ σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και στο internet.
 • Παρόλο που το μαθητικό φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και όλες οι συμμετοχές παίρνουν τιμητικά διπλώματα, η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή Ηρακλείου - Λασιθίου αποφάσισε τo 1ο σε βαθμολογία spot να κερδίσει ένα δώρο προσφορά των Συλλόγων και των Ενώσεων Πληροφορικής που είναι αρωγοί στο φεστιβάλ (το δώρο θα ανακοινωθεί σε επόμενη ανακοίνωση)
 • Σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των έργων θα απονεμηθούν Τιμητικά Διπλώματα.
 • Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων (Γενικών & Επαγγελματικών) από όλη την Ελλάδα, και το Σχολείο τους συμμετέχει αυτομάτως στο 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Εάν το σχολείο ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η συμμετοχή θα γίνει στο φεστιβάλ του Ηρακλείου (Πέμπτη 19 Απριλίου έως Σάββατο 21 Απριλίου, Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου). Εάν το σχολείο ανήκει στην Περιφεριακή Ενότητα Λασιθίου, η συμμετοχή θα γίνει στο φεστιβάλ του Αγίου Νικολάου (ΤΕΙ Κρήτης, Λακώνια, Τετάρτη 18 Απριλίου). Εάν το σχολείο δεν ανήκει στην Ανατολική Κρήτη η συμμετοχή του Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας μπορεί να γίνει με την αποστολή παρουσίασης εξ αποστάσεως.
 • Επιτρέπονται έως 3 διαφορετικές συμμετοχές στον διαγωνισμό από κάθε Σχολείο.
 • Επιτρέπονται έως 3 διαφορετικές συμμετοχές στον διαγωνισμό από κάθε Εκπαιδευτικό Πληροφορικής.
 • Τα σποτ που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να ακολουθούν ένα από τα τρία παρακάτω σενάρια
 1. Γενικό Τηλεοπτικό Σποτ. (δείτε παράδειγμα εδώ). Ένα τηλεοπτικό σποτ γενικά με αναφορές στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Το συγκεκριμένο σποτ δε θα αναφέρει ούτε πόλη διεξαγωγής ούτε ημερομηνία ούτε τον αριθμό του φεστιβάλ. Θα αναφέρεται γενικά στο τι είναι το φεστιβάλ και στα είδη των συμμετοχών. Γενικές πληροφορίες για το φεστιβάλ που μπορούν να αναφερθούν στο σποτ μπορούν να βρεθούν στην κεντρική ιστοσελίδα digifest.info
 2. Ειδικό Τηλεοπτικό Σποτ. Ένα τηλεοπτικό σποτ το οποίο εκτός απο τις παραπάνω γενικές αναφορές στο φεστιβάλ θα αναφέρει και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής του 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας για την Ανατολική Κρήτη, ότι δηλαδή το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου στον Άγιο Νικόλαο και την Πέμπτη 19, Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Απριλίου στο Ηράκλειο. Περισσότερες λεπτομέρειες για το τοπικό φεστιβάλ της Ανατολικής Κρήτης μπορούν να βρεθούν στην τοπική ιστοσελίδα ira.digifest.info
 3. Ειδικό Ραδιοφωνικό Σποτ. Ένα ραδιοφωνικό σποτ το οποίο εκτός απο τις παραπάνω γενικές αναφορές στο φεστιβάλ θα αναφέρει και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής του 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας για την Ανατολική Κρήτη, ότι δηλαδή το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου στον Άγιο Νικόλαο και την Πέμπτη 19, Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Απριλίου στο Ηράκλειο. Περισσότερες λεπτομέρειες για το τοπικό φεστιβάλ της Ανατολικής Κρήτης μπορούν να βρεθούν στην τοπική ιστοσελίδα ira.digifest.info
Όπως αναφέρεται και παραπάνω, η συμμετοχή στο διαγωνισμό σημαίνει και αυτόματη συμμετοχή στο φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας, οπότε οι μαθητές που θα δημιουργήσουν το σποτ πρέπει ακόμα να προετοιμαστούν και για την παρουσίαση της δουλειάς τους στο φεστιβάλ, σύμφωνα με τους γενικούς όρους συμμετοχής του φεστιβάλ (Σύντομη παρουσίαση (<=8 ́) της εργασίας από τους μαθητές σε ακροατήριο - Υπολογιστής του σχολείου, εκπαιδευτικός Πληροφορικής και ομάδα μαθητών στον εκθεσιακό χώρο για ένα διάστημα 2-3 ωρών, ώστε να εκθέτουν το έργο τους και να απαντούν σε ερωτήσεις γι’ αυτό - Ανάρτηση κατάλληλου πολυμεσικού υλικού στην τοπική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ με ευθύνη του συντονιστή εκπαιδευτικού Πληροφορικής.

Για την υποβολή στον διαγωνισμό θα πρέπει να συμπληρωθεί η φόρμα συμμετοχής (θα είναι διαθέσιμη σε επόμενη ανακοίνωση) στην οποία θα περιέχονται και τα links με το σποτ συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από ένα μέλος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής Ηρακλείου - Λασιθίου, 2 εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Ανατολικής Κρήτης και 2 επαγγελματίες από το χώρο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής θα ανακοινωθούν στη 2η ανακοίνωση

Κριτική Επιτροπή:
 • Σπύρος Βασιλάκης, Καθηγητής Πληροφορικής. Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Φεστιβάλ
 • Γιάννα Παπαδάκη, Καθηγήτρια Μουσικής, 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου
 • Κωστής Μακάκης, Καθηγητής Θεατρολογίας
 • Βούλα Νεονάκη, Τηλεοπτική Παραγωγός, Κρήτη TV
 • Μπαμπης Μεραμβελιωτάκης, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Super 904

Με την υποβολή ενός έργου στον Διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες: (α) Αποδέχονται ότι το έργο τους θα τεθεί υπό την κρίση της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ για αξιολόγηση. (β) Εκχωρούν στην Οργανωτική Επιτροπή, το δικαίωμα για δημοσίευση του έργου στο ιστότοπο του Φεστιβάλ, στα ΜΜΕ ή οπουδήποτε αλλού για την προβολή του Φεστιβάλ. (γ) Δέχονται τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση που στο τηλεοπτικό σποτ πρωταγωνιστούν μαθητές ανήλικοι, ο καθηγητής Πληροφορικής είναι υπεύθυνος για τη συλλογή υπευθυνων δηλώσεων από τους γονείς των μαθητών για την εμφάνιση τους στο σποτ.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για να "ντύσετε" μουσικά το σποτ σας, είτε το τηλεοπτικό είτε το ραδιοφωνικό, προτείνεται να χρησιμοποιήσετε μουσική χωρίς πνευματικά δικαιώματα. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι το σποτ μπορεί να ανέβει π.χ. στο youtube χωρίς να κοπεί η μουσική. Τέτοια μουσική μπορείτε να βρείτε στη βιβλιοθήκη του youtube.

Οποιαδήποτε συμμετοχή δεν είναι σύμφωνη με όλους τους Όρους Συμμετοχής δεν θα θεωρείται έγκυρη και θα αποκλείεται αυτόματα από τον Διαγωνισμό χωρίς ειδοποίηση του διαγωνιζόμενου.
Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό προϋποθέτει και συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των παραπάνω όρων.

Επικοινωνία:

Υπεύθυνος Διαγωνισμού: Σπύρος Βασιλάκης
email: spot@digifest.info
Ιστοσελίδα Διαγωνισμού: digifest-spot.blogspot.gr
Τοπική Ιστοσελίδα Φεστιβάλ: ira.digifest.info/
facebook: fb.com/digifest.info  
Κεντρική Ιστοσελίδα Φεστιβάλ: digifest.info